Mönster

Jag delar gärna med mig av de mönster jag själv hittar på, de jag skriver ner. Varsågoda att använda men jag vill att ni anger källa och/eller länkar tillbaka till min sida.


Yogaväska 

Garn: Järbo Elise
Virknål: nr 4

Virka 12 fasta maskor runt en magic loop. Smygmaska ihop varvet med första maskan.

Börja nästa varv med tre luftmaskor. Börja alla varv fr.o.m. nu med tre luftmaskor. Det räknas som den första stolpen på varvet. Öka på andra varvet genom att virka två stolpar i vardera fastmaska. Du har då 24 stolpar. Avsluta med att göra en smygmaska i första stolpen på varvet för att binda ihop det hela. Avsluta alla varv i själva väskan med en smygmaska i första stolpen. 

Tredje varvet virkas *två stolpar en maska, en stolpe i nästa* upprepa varvet ut. Du har då 36 maskor.

Fjärde varvet virkas *två stolpar i en maska, en stolpe i nästa maska två gånger* upprepa varvet ut. Du har då 48 maskor.

Femte varvet virkas *två stolpar i en maska en stolpe i nästa maska, tre gånger* upprepa varvet ut. Du har då 60 maskor.

Fortsätt efter den principen till väskbotten är lagom stor efter ditt tycke. Jag ökade sammanlagt 11 gånger och fick 132 maskor innan min botten kändes lagom.

När botten är lagom stor slutar du att öka och virkar en stolpe i vardera stolpe i varvet innan. Börja och sluta varven som tidigare.

Virka till väskan är lagom i höjd. Ta av garnet.
Räkna och markera på något sätt, med garnbitar eller markörer,  väskan i fjärdedelar. Detta för att lättare veta var du ska fästa handtaget.

Plocka upp en ny garnände genom den 16 maskan från en av markörerna.  Virka tre luftmaskor (den första stolpen) och sedan 31 stolpar. Du har då passerat markören och virkat 16 maskor förbi den.  Vänd

Virka 30 stolpar. De två sista stolparna virkar du tillsammans och minskar då med en. Du har nu 31 stolpar sammanlagt. Vänd

Virka 29 stolpar. De två sista virkar du tillsammans. Du har då 30 stolpar sammanlagt.

Virka på samma sätt varv på varv,  tills det återstår 15 stolpar. Virka sammanlagt 10 varv med 15 stolpar.

Nu börjar du öka. Efter de tre luftmaskorna du startat varvet med virkar du en stolpe direkt i samma maska från var luftmaskorna startade. Sedan en stolpe i vardera stolpe varvet ut. Vänd.

Upprepa ökningen på samma sätt till du har 31 maskor igen. Då får du titta var du ska fästa handtaget på andra sidan. Räkna 16 maskor från markören och sätt någon markering i den maskan.

Virka två luftmaskor. Lägg arbetet räta mot räta (det kan bli lite knövligt men det är enda gången det blir det) och stick virknålen genom den 16 maskan från markören. Hämta garnet och dra igenom. Du har nu fäst första maskan på handtaget mot väskan.
Stick virknålen genom maskan på väskdelen innan du gör ett omslag och gör en stolpe som vanligt direkt efter luftmaskorna för att öka en sista gång. Fortsätt på samma sätt till alla 32 stolparna är virkade mot väskan. Du har då en snygg kant på insidan väskan. Klipp och fäst garnändarna.

 


Stickade vantar med virkad croc-stitchmudd

Garn till vante: järbo raggi,
Garn till foder: alpaca boucle'

Lägg upp 37 luftmaskor. Gör en stolpe i tredje maskan från virknålen. Följ sedan instruktionerna på crocodilestitch maskorna i länken HÄR.. Detta ger 6 st croc-stitch maskor. Du kommer inte sluta med en croc-stitch maska, men det är meningen. Det blir snyggare när man syr ihop mudden så.
Virka så att du har tre rader croc-stitch. Eller så många du vill. 

Plocka upp 40 maskor på strumpstickor. Sticka 16 varv räta. (För min hand blev detta lagom, men händer ser ju olika ut. Bäst är det att mäta på den handen där vanten ska sitta).
På tredje stickan: sticka 2 maskor, sätt över 6 maskor på en tråd, lägg upp 6maskor ovanför de maskorna på tråden. Fortsätt sticka räta.

På varv 35 minskas för fingrarna, på första och tredje stickan; sticka en maska, lyft en maska, sticka en och lyft den lyfta maskan över den stickade. På andra och fjärde stickan minskas genom att sticka den tredje sista och näst sista maskan tillsammans. Minska varannat varv till fem maskor / sticka, därefter varje varv.

Tumme: plocka upp 4 maskor på varje sticka. Sticka 10 varv slätstickning. Minska på varv 11, minska inte på varv 12, minska på varv 13 och varv 14. Ta av garnet och dra igenom. Fäst trådarna.

För foder: plocka upp 40 maskor på det första varvet på mudden. Sticka slätstickning, på mina vantar blev det 11 cm. Man får mäta hur långt det är till tummen. Gör ett "hål" för tummen, 6 maskor. Sticka slätstickning i 7 cm. Avmaskning som på vantens utsida.
Plocka upp 16 maskor för tummen. Sticka slätstickning i 4,5 cm. Avmaska sedan som på tummen på vantens utsida.

Fäst alla trådar och vräng in fodret i vanten. Det kan vara lite knövligt att få in tumm- fodret i yttertummen, men greja på lite så går det till slut.





Prinsessuggle-tekanne-värmare

Jag använde mig av crocodile-stitch (eller krokodil maskor, men det låter häftigare med croc-stitch). Hur man virkar dessa beskrivs väldans bra här.

Till ögonen gjorde jag rundlar med 24 tre-dubbel stolpar i vitt och trekvarts rundlar i svart av 12 stolpar. 

Jag virkade 48 luftmaskor vilket gav 9 croc-stitch på ojämna varv och 8 croc-stitch på jämna varv.
Efter 10 varv minskade jag med en croc-stitch i vardera sida och fick då 7 croc-stitch på det 11:e varvet och 8 croc-stitch på det 12:e varvet.
På 13:e varvet minskade jag ytterligare med en croc-stitch på vardera sida och fick då 7 croc-stitch på varv 13 och 6 croc-stitch på varv 14.

Virka ett likadant stycke till baksidan. Sy sedan ihop styckena upptill på båda sidor, de två översta varven. På ena sidan sys det ihop de två nedersta varven. På den sidan kommer pipen att vara.

När det är ihopsytt virkade jag huvudet. Jag virkade en fast maska i varje maska. När huvudet är ca 4 cm högt började jag minska.

Jag minskade var sjunde maska genom att virka två maskor tillsammans varvet ut. Nästa varv virkades utan minskningar.

Varvet efter det minskade jag var sjätte maska genom att virka två maskor tillsammans. Nästa varv utan minskningar. Jag fortsatte minska varannat varv (var 5:e maska, var 4:e, var 3:e, var annan) till jag hade minskat varje maska. Då är det ett hål kvar i mitten. Jag gjorde då croc-stitch upp och ner så det blev en krona.

Sedan sydde jag på ögonen, tog några överblivna garnstumpar och knöt tofsarna och voila! Nu är hon klar! Prinsessuggle-tekanne-värmaren! Ha haa!



Rosa ankelsockar-Eller en grundbeskrivning på raggsockar

Jag har använt ett mellantjockt garn och strumpstickor nr 4.


Skaft: Lägg upp 40 maskor på 4 strumstickor

4 varv resår, därefter räta till skaftet mäter 6 cm



Hälkappan: sticka slätstickning över maskorna på den första och fjärde stickan i 5 cm

Räkna varvets start från mitten, dvs första stickan av de fyra. 



Häl:Efter 5 cm sticka 2 maskor från varvets start, lyft 1, sticka en maska och lägg den lyfta maskan över, sticka en maska och vänd. Du har nu fyra maskor på hälen, på första stickan. Lyft första maskan på varvet och sticka de tre övriga avigt. På andra stickan stickar du två aviga maskor, två aviga maskor tillsammans, en avig maska, vänd. Lyft första maskan och sticka de tre nästkommande räta. 
Sticka tre räta maskor, lyft nästa maska, sticka en räta och lägg den lyfta maskan över, en rät maska, vänd. Lyft första maskan, sticka de nästkommande avigt. På andra stickan stickas tre aviga maskor, två aviga tillsammans, en avig, vänd. 
Fortsätt på samma sätt till maskorna tar slut. Du har då 6 maskor på vardera sticka. 

Utgå från mitten på hälen. Sticka de 6 räta maskorna. Plocka upp 8 maskor från hälkappan. Sticka runt tills du kommer till hälkappans andra sida där du även där plockar upp 8 maskor. Du har nu 14 maskor vardera på första och fjärde stickan. 

Sticka ett varv. Nästa varv minskar du genom att sticka de två sista maskorna på första stickan tillsammans. Sticka räta maskor över sticka två och tre. Minska på fjärde stickan genom att lyfta den första maskan, sticka en räta och lägga den lyfta maskan över. När varvet är slut har du då 13 maskor på första och fjärde stickan. Sticka ett varv utan minskningar. 
Minska på så sätt tills det är 8 maskor kvar på första och fjärde stickan. 

Fot: Fördela maskorna så att det finns 9 maskor på varje sticka. Slätstickning till foten mäter 18 cm i storlek 37. 

Tår: Börja då maska av för tårna. På första och tredje stickan stickar du den tredje sista och den näst sista maskan tillsammans. På den andra och fjärde stickan stickas först en rät maska, lyft av en, sticka en räta och lägg över den lyfta maskan. Detta upprepas två gånger till vartannat varv. Därefter avmaskas varje varv till två maskor återstår på varje sticka. Ta av garnet och trä upp på en nål. Trä igenom de resterande maskorna och snörp åt ringen. Fäst garnet på insidan av sockan. 

Så här gör jag alla mina sockar fast varierar såklart längd på skaftet och maskantal i förhållande till garnets tjocklek. Sedan återstår slutfinishen, att dekorera med något så att sockarna blir personliga, egna och bara ett i sitt slag. 

Lycka till! 



Stickad halskrage:


Jag har använt ett tunt lite luddigt garn och tjocka stickor i storlek nummer 7. 



Lägg upp 40 maskor och sticka räta i ca 50 cm. Avmaska löst och sy ihop uppläggningsvarv mot avmaskningsvarv. 



Lägg upp 10 maskor och sticka räta i 20 cm. Avmaska löst och fäst trådarna. Vik remsan runt kragen, över sömmen så att kragen rynkar sig och sömmen blir dold. Sy ihop remsan på baksidan av kragen, uppläggningsvarv mot avmaskningsvarv.







Virkade halsdukar:

Jag har använt bomullsgarn, men det går såklart att använda vilket garn man vill. Mina halsdukar gjorde jag randiga, men det är också efter tycke och smak.

Virka 160 luftmaskor, eller så lång du vill att halsduken ska bli.

Byt färg. Virka en fast maska i varje luftmaska på varvet tillbaka. Gör två luftmaskor och virka fasta maskor på nedsidan av första luftmaskvarvet. Den sista maskan virkar du två fasta maskor i. Detta för att öka och på så sätt förhindra att halsduken viker sig innåt. En smygmaska i första fasta maskan.

Byt färg. En fast maska i vardera fast maska till slutet på varvet då du virkar två maskor i en. Virka på nedsidan en fast maska i vardera fast maska varvet ut. Den sista maskan virkar du två fasta maskor i.

Gör 5 luftmaskor, hoppa över en fast maska och virka en fast maska i nästa fasta maska. Upprepa detta på båda sidor av halsduken. Byt färg och virka på samma sätt 5 luftmaskor med nedtag i den fasta maskan du på det tidigare varvet hoppade över.

På den grönvita halsduken lade jag luftmaskbågarna parallellt, medan den lila fick luftmaskbågarna varannan framför och varannan bakom.





Snirkligt virkad halsduk

Halsduken är superenkel att göra. Jag använde en alldeles för stor virknål i förhållande till garnets tjocklek för att få den luftig. Mönstret har jag muntligen fått beskrivet av min mamma. Hon i sin tur har fått det beskrivet för sig av en vän, så vem som ursprungligen kom på iden vet jag inte. Kan inte lämna korrekt källhänvisning till detta. Nåväl, såhär går det till:

•Virka luftmaskor i önskad längd
•Vänd, virka fasta maskor hela varvet tillbaka.
•Vänd, virka en stolpe i varje fast maska varvet ut.
•Vänd, virka två stolpar i varje stolpe varvet ut.
•Vänd, virka tre stolpar i varje stolpe varvet ut.
•Avsluta och fäst trådarna.

Lycka till!





Stickade torgvantar 


 Mönstret på rosen är ett korsstygns mönster och kommer från korsstygns-arkivet.

Har använt ett bomullsgarn Nova från Järbo garn och strumpstickor nr 2,5.

Lägg upp 40 maskor fördelat på 4 strumpstickor
Sticka slätstickning i 4 cm, därefter ett hålvarv som blir en viklinje.

Hålvarv: *gör ett omslag, lyft en maska, sticka nästa maska, lyft sedan den lyfta maskan över den stickade maskan, börja om från * och upprepa hela varvet igenom.

Sticka slätstickning i 6cm.
När arbetet når 6cm, öka i det som blir sidor på torgvantarna i första maskan, i 20e maskan, i 21:e maskan och i 40:e maskan. Du har då sammanlagt 44 maskor.

Ökning: sticka en maska i både främre och bakre maskbågen innan du drar den av stickan.

Sticka ett varv slätstickning. Börja sedan med mönstret över de två första stickorna. (om man nu vill göra ett mönster, annars vanlig slätstickning).

När arbetet mäter 12 cm från viklinjen ska det maskas av för tummen. Sticka fram till tredje stickan, sticka den första maskan och maska därefter av 6 maskor. Fortsätt med slätstickning varvet ut. Nästa varv lägger du upp 6 nya maskor över dem du maskade av varvet innan.

Fortsätt så med slätstickning till arbetet mäter 16 cm från viklinjen. Då görs ett nytt hålvarv. Stickorna har nu ett ojämnt antal maskor. För att underlätta kan du flytta maskorna så att antalet blir jämnt. Dvs 10-12-10-12 .

Efter hålvarvet stickar du 2 cm slätstickning och maskar av löst. Klipp av garnet såpass långt att du kan använda det till att fästa ner fållen med.

Om du vill kan du plocka upp maskor runt tummen. Jag brukar plocka upp jämnt antal och sticka varannan avig maska och varannan rät då tummen inte ska vara hel. Min tumme blev lagom 3 cm lång, men mät och se, man har ju olika utseende på sina händer.

Sedan återstår att göra en likadan till. Då får man tänka på att avmaskningen för tummen blir de sista maskorna på fjärde stickan istället.

Lycka till!



här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar