Månadsmössan

Det är otroligt kul att göra mössor! Mössor av olika slag, virkade eller stickade, avancerade eller lättare. En morgon när jag skulle åka hem från jobbet kläcktes idén om en slags mössalmanacka. Istället för att byta bild varje månad stickar eller virkar man en ny mössa. 
Ha haa, lagom galet och jättekul! 

So, hey ho let's go
Först ut blir 

JanuariDen här mössan är stickad i baby alpacka silk. Bilderna är mörka, men den är stickad med hålmönster. Mönstret till den här mössan hittar du här.

Februari


Den här mössan stickade jag i ett bomull/akrylgarn. Jag använde smalare stickor än vad som angavs för att mössan skulle passa till mitt huvud. Den blev på så vis lite "klumpigare" än vad den skulle ha blivit, men färgen är underbar. Mönstret till mössan har jag hittat här.

Mars

Enklast möjliga mössan att sticka. Bara räta maskor till stycket når runt huvudet. Maska av och sy ihop. Tråckla på ena sidan och dra ihop. April

Solen strålar och det börjar bli riktigt gott ute. I alla fall under dagarna. Nätterna är fortfarande bitande kalla med flera minusgrader. Det är fortfarande fog för att använda mössa.


I brist på snyggare fotomodell fick dotterns sminkdocka duga. Det är en gammal relik som hon övertagit från min syster. Dockan hade längre hår från början men någon har klippt den och det var inte syrran! Det kanske var jag, hm...


Hur man stickar den här mössan kan man läsa om här. Jag valde det fina garnet Baby Alpaca Silk i puderrosa och grå som kontrast. Det är ett lite tunnare garn så här framåt vårkanten. 

Maj


Månadsmössan för maj blev en äppelblomsrosa solhatt. Det behöver man ha i sin trädgård när man jäktar fram med spade, jord, skottkärra och vattenkanna. Så att man liksom kan blomma i kapp med äppelträdet.
Här kan du läsa om hur du virkar den. Juni

Juni månads mössa är väl egentligen inte någon mössa direkt. Det är mer som en schalett eller hårband i snibb eller... Jag vet inte, kalla det vad ni vill. 
Här hittade jag mönstret till den.

Juli

Med julis månadsmössa hoppas jag att solen och värmen kommer. Den har ju ett härligt brätte som skuggar ansiktet för solen. Solhatten har jag virkat efter det här mönstret. Kanske lite knixigt till en början men när man har förstått hur det går till med maskorna på hattkullen är det bara att virka på. 


 Brättet gjorde jag lite bredare än vad som angavs i mönstret men det är ju en smaksak.


AugustiAugustimössan är virkad i sensommarfärger. Starka och klara, vinröd och orange. Den vinröda färgen hittar man i knopparna på outslagen oregano och den orangea i ringblommorna såklart!Färgerna är mättade och ganska goa såhär års. Men på åkern utanför syrenhäcken är färgen ljusgul, som den är hos mognad säd. 


Mönstret till mössan har jag hittat här. Jag använde mig av Järbos Soft cotton och virknål nr 5. Ett nystan i vardera färger gick åt. 

September

September, september september! Färgerna runt oss flammar! Färgerna som finns runt om mig hittade jag till septembers mössa i Järbo mellan raggi. Det blev en flätmönstrad basker. Goa höstfärger. Nu längtar jag till hösten. Till mys med tända ljus och smattrande regn mot rutorna. Till ett nytt hem under takåsen mitt inne i den lilla staden. Mönstret till mössan hittade jag här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar