fredag 13 april 2012

Mönster på torgvantar à la Mia

Har fått frågan om jag inte kan lämna beskrivning på de vita torgvantarna jag gjorde för ett tag sedan. Försökte skriva ihop hur jag gjort. Mönstret på rosen är ett korsstygns mönster och kommer från korsstygns-arkivet.

Har använt ett bomullsgarn Nova från Järbo garn och strumpstickor nr 2,5.

Lägg upp 40 maskor fördelat på 4 strumpstickor
Sticka slätstickning i 4 cm, därefter ett hålvarv som blir en viklinje.

Hålvarv: *gör ett omslag, lyft en maska, sticka nästa maska, lyft sedan den lyfta maskan över den stickade maskan, börja om från * och upprepa hela varvet igenom.

Sticka slätstickning i 6cm.
När arbetet når 6cm, öka i det som blir sidor på torgvantarna i första maskan, i 20e maskan, i 21:e maskan och i 40:e maskan. Du har då sammanlagt 44 maskor.

Ökning: sticka en maska i både främre och bakre maskbågen innan du drar den av stickan.

Sticka ett varv slätstickning. Börja sedan med mönstret över de två första stickorna. (om man nu vill göra ett mönster, annars vanlig slätstickning).

När arbetet mäter 12 cm från viklinjen ska det maskas av för tummen. Sticka fram till tredje stickan, sticka den första maskan och maska därefter av 6 maskor. Fortsätt med slätstickning varvet ut. Nästa varv lägger du upp 6 nya maskor över dem du maskade av varvet innan.

Fortsätt så med slätstickning till arbetet mäter 16 cm från viklinjen. Då görs ett nytt hålvarv. Stickorna har nu ett ojämnt antal maskor. För att underlätta kan du flytta maskorna så att antalet blir jämnt. Dvs 10-12-10-12 .

Efter hålvarvet stickar du 2 cm slätstickning och maskar av löst. Klipp av garnet såpass långt att du kan använda det till att fästa ner fållen med.

Om du vill kan du plocka upp maskor runt tummen. Jag brukar plocka upp jämnt antal och sticka varannan avig maska och varannan rät då tummen inte ska vara hel. Min tumme blev lagom 3 cm lång, men mät och se, man har ju olika utseende på sina händer.

Sedan återstår att göra en likadan till. Då får man tänka på att avmaskningen för tummen blir de sista maskorna på fjärde stickan istället.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar